Analisten zeggen dat de langverwachte lancering van DeepSeeks-R2 model een belangrijk keerpunt in de AI-industrie zou kunnen betekenen. Naar verwachting wordt het nieuwe model binnen twee maanden gelanceerd, mogelijk zelfs al vóór mei.
Dit nieuws volgt op een belangrijke bijeenkomst tussen president Xi Jinping en topfiguren uit de Chinese technologiesector, wat werd gezien als een teken van groeiende steun vanuit Beijing voor de technologische sector.
Volgens Reuters was DeepSeek aanvankelijk van plan om het R2-model begin mei te lanceren, maar het bedrijf wil de release nu zo snel mogelijk afronden. De nieuwe versie zou aanzienlijke verbeteringen bieden op het gebied van codering en meertalige redeneercapaciteiten, buiten het Engels.
Volgens Vijayasimha Alilughatta, COO van de Indiase techdienstverlener Zensar, zou de lancering van het R2-model een cruciaal moment in de AI-sector kunnen worden. Hij voorspelt dat dit Amerikaanse concurrenten zoals OpenAI en Meta zal aanzetten om hun eigen ontwikkelingen te versnellen. Bovendien zou het model de dominantie van een klein aantal spelers in de markt kunnen doorbreken, wat de concurrentie ten goede komt.
De Amerikaanse regering heeft AI-leiderschap duidelijk als nationale prioriteit bestempeld. DeepSeek’s intrede in de markt, met een open-source AI-model dat slechts een fractie van de kosten van ChatGPT had, heeft niet alleen de industrie verstoord, maar ook China’s reputatie als innovatieve speler in geavanceerde technologieën versterkt.
Het Reuters-artikel werpt ook een licht op DeepSeek-oprichter Liang Wenfeng, die bekendstaat om zijn discrete aanpak. Liang, geboren in 1985 in de Chinese provincie Guangdong, behaalde een graad in communicatietechniek aan de Zhejiang Universiteit en werd miljardair via zijn kwantitatieve hedgefonds High-Flyer.
Sinds hij DeepSeek oprichtte in 2023, heeft hij naam gemaakt met een platte managementstijl, open samenwerking met jong talent en competitieve salarissen die hoger liggen dan bij veel andere Chinese techbedrijven.
Vorige week nodigde president Xi Jinping topfiguren uit van China’s meest invloedrijke technologiebedrijven, waaronder DeepSeek, voor een strategische bijeenkomst. Dit werd breed geïnterpreteerd als een signaal dat Beijing zijn houding tegenover de private sector verzacht, met als doel de concurrentiepositie met de VS te versterken.